FUNDACIÓN PATAGONISTA

Fundación Patagonista 2024                    pat@alibicollectief.be

Agenda 1

Agenda 2

Buenos Aires

Terschelling-Ukkel

Sjoemelage

De Gazet van Patagonië 1

De Gazet van Patagonië 2

De Gazet Van Patagonië 1
De Gazet Van Patagonië 2
Buenos Aires
Terschelling-Ukkel

PatagoniArt

Ukulogisch Museum

Het Patagonisch Liedboek

Boeken

PatagoniArt
Ukulogisch Museum
Inhoudstafel/ Hymne
Boeken
Agenda 2

Schijndel

Schijndel
Sjoemelage

Home

Home

Die Opera

Die Opera
De Hopduvel
De Hopduvel/ De volgende stroof
Agenda 1
Patacoronia EXPO
Patacoronia

De aangespoelde kunstwerken van de Tentoonstelling Bruselas, Bélgica en Buenos Aires, die vorig jaar te zien was in Argentinië, en de reisvoorstelling in de Potvisch van het Alibi Collectief werden een veel besproken attractie op het strand van Terschelling.

Meer dan 1000 toeschouwers maakten in de buik van een Potvisch een reis naar Ushuaia en konden onderweg, onder leiding van boordcommandant Pat Van Hemelrijck genieten van een stukje kultuur- geschiedenis en wetenswaardigheden  van het land van bestemming.

Maar ook de voor de gelegenheid aangepaste ten-toon-voor-stelling van de Fundación Patagonista was een publiekstrekker.

Want wie wat meer wilde te weten komen over de zeden en gewoonten in Patagonië, vooral ten tijde van de conquistadores, kwam ruimschoots aan zijn trekken, dankzij de gefundeerde uitleg en begeleiding door kunst- en kultuurwetenschappers Phillippe de Maertelaere en E.H. Alain Rinckhout.

Dat eenzelfde werk soms op een totaal andere wijze werd geduid, zal wellicht veel te maken hebben met de onuitputtelijke fantasie van de heren begeleiders.

Maar wie stoorde zich hier aan?

De toeschouwers, voor het overgrote deel Nederlanders, schenen zich best te vermaken.

 

De Potvisch en de ten-toon-voor-stelling “Bruselas, Bélgica en Buenos Aires” krijgt ongetwijfeld een vervolg in 2012 en zal door Vlaanderen reizen onder de titel:

“Waar men ook gaat langs Vlaamsche wegen, men komt er al eens een Potvisch tegen”

 

 

 

TERSCHELLING

 

UKKEL

 

De tentoonstelling BRUSELAS,BÉLGICA EN BUENOS AIRES nu ook in BRUSSEL - UKKEL  van 30 oktober t/m 7 november  2010 in

CENTRE CULTUREL d’ UCCLE Rode straat, 47  1180  BRUSSEL

 

Al ruim twintig jaar is de Fundación Patagonista wanhopig op zoek naar de waarheid. Niet dat we ooit de hoop hadden die te vinden, want dan zou de zoektocht onverbiddelijk afgelopen zijn en wat zou de mensheid zonder zoektocht zijn? Dan zouden we ons niet eens meer kunnen uitleven in de vele disciplines van de Schone Kunsten die ons nu helpen op het kronkelpad naar Patagonië, de bron van alle geestelijke genot.

 

In de loop der jaren heeft de Fundación een merkwaardige collectie bezienswaardigheden bij mekaar geknutseld, gehakt, geborsteld, geschreven, gezongen en wat dies meer zij. Die verzameling reist langs stad en land en zo belandde ze in oktober-november 2009 in het prestigieuze Centro Cultural Borges in Buenos Aires.

 

Onder de vlag ‘Bruselas, Bélgica, Buenos Aires’ zijn we met baggerschepen van Jan de Nul de haven binnen gevaren en hebben we de verbaasde Argentijnen aangenaam verrast met fragmenten uit het alledaagse leven van hun én ons Patagonië. Dat konden we alleen maar voor mekaar krijgen met de steun van de Argentijnse ambassade in Brussel, de Belgische ambassade in Buenos Aires én vooral van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

Het leek ons dan ook vanzelfsprekend dat we alvast een deel van onze kunstverzameling ook nog eens in Brussel zouden laten bewonderen.

Dat de ukulele ons vertrouwde huisinstrument is, heeft voor de gemeente Ukkel alvast een weliswaar beperkte auditieve meerwaarde, maar geheel zonder belang zullen de klanken die aan dat kleine instrument ontlokt worden toch ook weer niet zijn.

 

Komt dat zien en geniet van een droomreis door een wereld die de uwe kan zijn, als u dat wil. De Fundación Patagonista wil graag uw gids zijn naar de rand van het paradijs.

 

Dree Peremans, voorzitter ad vitam